Domaine de l'Escattes - Languedoc, Frankrijk - Biologische wijn

Domaine de l’Escattes is een wijnhuis gelegen in het hart van de Gard-regio in Languedoc, Frankrijk. Het wijnhuis kreeg zijn naam in de Romeinse tijd toen het gebied werd overgenomen en de locatie “Escattes” noemde. Tijdens de jaren ’70 werd het landgoed overgenomen door de familie Robelin, die zich richtte op het telen van druiven. In 1988 begonnen ze met het herbeplanten van wijngaarden om authentieke Languedoc-wijnen van hoge kwaliteit te produceren. In 2009 nam François Robelin de leiding en sinds 2013 is de missie om alle wijnen biologisch te maken.

De wijnstokken worden op hellingen geplant op stenige klei- en kalkgrond dat perfect is om water vast te houden in het droge klimaat. Tevens genieten ze van de ideale zonneschijn. Het landgoed heeft ook een koel microklimaat voor de regio, In een mengsel van klei en kalksteen De volgende druivenrassen worden verbouwd: Syrah, Grenache, Mourvèdre, Carignan, Grenache Blanc, Bourboulenc en Viognier. Het gebied heeft een microklimaat dat gunstig is voor de wijnbouw. De koele zomers zorgen ervoor dat de druiven kunnen rijpen zonder hun aroma en natuurlijke zuurgraad te verliezen.

Men gebruikt geen herbiciden en bewerken de grond zonder kunstmest te gebruiken, waarbij we traditionele en moderne technieken combineren om wijnen te produceren die het rijke smaakprofiel en karakter van de Languedoc-regio tot uiting brengen. Bovendien heeft men een oude traditie in ere hersteld door schapen tussen de wijnranken te laten grazen. Dit om alles zo natuurlijk mogelijk te houden. Domaine de l’Escattes richt zich op het produceren van biologische wijnen met respect voor het terroir en het milieu.