Bodegas Vega de Tera, Sitrama wijnen

Bodegas Vega de Tera is een familiewijngaard in Zamora, Spanje. De wijngaard ligt naast de Camino de Santiago, een pelgrimsroute met een rijke geschiedenis. Ruim tien jaar geleden begonnen ze met het maken van biologische wijnen die de terroir van de streek weerspiegelen. Voor Bodegas Vega de Tera is wijn een kunst die respect toont voor de aarde en het milieu.

Bodegas Vega de Tera heeft 25 hectare wijngaard op zandige leemgrond, die sinds de oprichting biologisch worden geteeld. De wijnmakerij is zich ervan bewust dat we slechts passanten op deze aarde zijn en dat we respect moeten hebben voor het milieu. Hun SITRAMA-biologische wijnen, bestaande uit Terra, Lignum, Aqua, Metallum en Ignis, zijn vernoemd naar de elementen die de aarde en de natuur omringen.

Bodegas Vega de Tera werkt met drie druivensoorten om hun wijnen te maken:

  1. Prieto Picudo is een inheemse rode druivensoort uit het noorden van de provincie Zamora en het zuiden van León. De wijnen gemaakt staan bekend om hun diepe kleur, levendige zuren en aroma’s van rood fruit en kruiden
  2. Verdejo. Deze wijnen zijn fris en levendig, met kenmerkende tonen van citrusvruchten, groene appel en kruiden.
  3. Tempranillo. Deze Spaanse rode druivensoort is bij uitstek de favoriet en vindt veel toepassing in de beste Spaanse wijngebieden. Ze hebben een smaakprofiel met tonen van rijp rood fruit, kruiden, en dit resulterend in elegante rode wijnen.

Bodegas Vega de Tera ligt in een gebied met een continentaal klimaat, met zeer koude winters en droge zomers. De wijngaarden genieten van veel licht gedurende het hele jaar. Winter- en voorjaarsregenval is essentieel voor de groei van de druiven. In de droge en hete zomers stijgt het alcoholpercentage en daalt de zuurgraad van de druiven.